Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

Διαχείριση συγκρούσεων, συναισθηματική νοημοσύνη και σχολικός εκφοβισμός με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης


Η εκπαιδευτικός του σχολείου μας Κατερίνα Φαρμάκη πραγματοποίησε την επόμενη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, η οποία έγινε στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το κέντρο Europass (Italian Language School in Florence and International Teacher Academy) από τις 9/1/2017 ως τις 13/1/2017. Τίτλος του προγράμματος ήταν: Διαχείριση συγκρούσεων, συναισθηματική νοημοσύνη και σχολικός εκφοβισμός με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Conflict management, emotional intelligence, bullying and social media in classroom).

Το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε μια πολύ εποικοδομητική εμπειρία για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να κατανοήσουν τη δυναμική της ομάδας και πώς επηρεάζουν την τάξη. Οι εντάσεις, οι συμμαχίες και οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών μπορεί να δυσχεραίνουν τη μάθηση και να δημιουργούν ένα δυσμενές περιβάλλον στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες έμαθαν για τα διάφορα είδη συγκρούσεων και πώς να τα χρησιμοποιούν ως μια ευκαιρία για ανάπτυξη. Μέσω πρακτικών δραστηριοτήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα στην τάξη, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μεγιστοποιήσουν τη δική τους ικανότητα να διαμορφώνουν και να ενθαρρύνουν την ενεργητική ακρόαση, ενσυναίσθηση και συναισθηματική παιδεία μεταξύ των σημερινών μαθητών και ενεργών πολιτών του αύριο.

Επιπλέον, το πρόγραμμα αφορούσε τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης καθώς και το διαδίκτυο. Διδάχθηκαν αναλυτικά τρόποι οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τάξη, έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η διδασκαλία. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν είτε σε μικρές ομάδες είτε σε ζευγάρια για να δουν και στην πράξη την ψηφιακή τεχνολογία στην τάξη. Ακόμα οι εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν σχετικά με τη σωστή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία παρουσιάστηκαν ήταν: Instagram, Facebook, Pinterest και Twitter. Αυτά αποτέλεσαν τον κύριο κορμό των μαθημάτων και συνδέθηκαν με τα υπόλοιπα αντικείμενα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η συναισθηματική νοημοσύνη και η διαχείριση συγκρούσεων.


Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας στο ιστορικό κέντρο της πόλης. 


Με την ομάδα που συνεργαζόμασταν στο πρόγραμμα. 


Με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου